Resum elaborat per XXXX YYYY, de 2Z de Bat
Tots els escrits de Nietzsche posteriors a Així parlà Zaratustra estan marcats per la idea de transvaloració o de transmutació de tots els valors. En tots ells els problemes de la filosofia són, essencialment, problemes ètics o de valors.
La superació de la denuncia feta per Nietzsche exigeix reconèixer que la vida i només la vida és el fonament últim de tots els valors. L'afirmació del valor de la vida és la transmutació de tots els valors, és a dir, l'eliminació de l'autoalienació humana.
La genealogia de la moral. Un escrit polèmic, a diferència de Així parla Zaratustra, no és un llibre en forma d'aforismes sinó que és un petit tractat: un prefaci i tres dissertacions en els quals analitza l'origen dels valors i el valor d'aquest origen. La categoria de tota moral depèn de com reconegui el valor de la vida, de com s'ajusti a la voluntat de poder. En la primera dissertació pren relleu la distinció entre dues morals: la moral de senyors i la moral d'esclaus.
La moral de senyors és la moral noble, elevada que opera amb la contraposició bo i dolent. Bo és tot el que eleva l'individu, tot el que porta a afirmar la vida; bo és igual a noble, poderós, bell, feliç, grat a Déu. Òbviament, dolent és el seu contrari. | La moral d'esclaus és la moral del remat i de la mediocritat, una moral amarada d'instint de venjança contra la vida superior; és la moral de la democràcia: vol igualar totes les persones; una moral que glorifica tot allò que fa suportable la vida als dèbils. Per aquesta moral bo és igual a pobre, mancat, impotent, malalt, lleig. | ||
La moral original era la moral de senyors, la que es troba en la base de tota cultura; però, és produí la inversió dels valors morals: una rebel·lió dels esclaus obra dels jueus i el cristianisme que s'inicia quan el ressentiment esdevé creador i genera valors. La transvaloració o transmutació dels valors és un retorn a la més originaria i creadora moral, la moral aristocràtica. | |||
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada